Situering

DILBEEK

Dilbeek is een Vlaamse gemeente die behoort tot de provincie Vlaams-Brabant en het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde. Aan de oostkant grenst Dilbeek met enkele verstedelijkte wijken aan onze hoofdstad. Aan de andere kant ligt het Pajottenland. Dilbeek mag zich gelukkig prijzen tot deze prachtige streek te behoren. Onze gemeente kreeg ruim zijn deel van het lappendeken van akkers en weiden. De Pedevallei, de Wolfsputten, de Waterkant zijn landschappelijke pareltjes. En dit allemaal op een steenworp van de Brusselse grote markt.

Dilbeek heeft zes deelgemeenten met elk hun eigen karakter. Sinds 1977 vormen Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Itterbeek, Schepdaal, Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle een onafscheidelijk, kleurrijk geheel. Met meer dan 40.000 inwoners en een oppervlakte van 4.117 hectare behoort Dilbeek bij de grootste gemeenten van Vlaams-Brabant.

2. Dilbeek in Vlaams-Brabant
Dilbeek in Vlaams-Brabant
Dilbeek en zijn zes deelgemeenten

 

Vlaamse rand rond Brussel

 

PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

Het Pajottenland wordt gekenmerkt door zijn licht heuvelachtige, landelijke karakter en bevindt zich ten zuidwesten van Brussel tussen de rivieren de Dender en de Zenne. De naam is vermoedelijk afkomstig van het Franse woord paille, wat stro betekent. Dit gebied kende vroeger een traditionele leembouw waarbij de huizen gemaakt werden uit hout, leem en stro. Huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem was een van de laatste bewoonde lemen huizen in Dilbeek. Later werd het heropgebouwd en nu kan het met gids bezocht worden.

In het Pajottenland zijn er heel wat bezienswaardigheden terug te vinden. De vzw Toerisme Pajottenland & Zennevallei voorziet alle mogelijke informatie over mogelijke attractiepunten, doet voorstellen voor daguitstappen en groepsbezoeken of regelt het gidsen voor groepen, voor afzonderlijke bezoeken en voor uitstappen. Het Pajottenland vormt samen met het Dijleland en Brabantse Kouters de drie deelregio’s van De Groene Gordel.

2. Pajottenland & Zennevallei

 

 

2. Toerisme P&Z

 

DE GROENE GORDEL

Binnen het provinciaal beleid van Vlaams-Brabant worden op toeristisch gebied 3 regio’s erkend: Groene Gordel, Hageland en Leuven. Dilbeek hoort tot de regio Groene Gordel. Deze omarmt wereldstad Brussel. Prachtige bossen, parken, tuinen en charmante dorpjes nodigen uit tot rust in een jachtige internationale omgeving.

www.verliefdopvlaamsbrabant.be