Weetjes

 

WAPENSCHILD

Het wapen van de gemeente Dilbeek werd volgens het advies van de gemeentelijke cultuurraad op 19 december 1989 door de gemeenteraad vastgesteld en op 17 april 1990 door de gemeenschapsminister van cultuur bekrachtigd. 1. Wapenschild DilbeekDe heraldische beschrijving luidt :

  • in goud een dwarsbalk van lazuur, vergezeld in het schildhoofd van een adelaar van sabel, gepoot en getongd van keel,
  • doorsneden
  • in goud een schildhoofd geschaakt van tien stukken van zilver en van keel
  • in lazuur, bezaaid met blokjes van goud, een keper van hetzelfde.

Het wapen is samengesteld uit drie elementen die verwijzen naar het heraldisch verleden van de zes deelgemeenten. Het schild van Louis Alexander Scockaert, graaf van Tirimont (1633-1708), is representatief voor de voormalige gemeenten Dilbeek, Itterbeek en Sint-Martens-Bodegem. Van 1690 tot 1792 vormden zij het graafschap Tirimont. De voormalige gemeente Groot-Bijgaarden wordt voorgesteld door het wapen dat voorkomt op en zegel van de schepenbank uit 1349 en toebehoorde aan de heren van Bijgaarden. Almericus de Bigardis wordt, als eerste van dit geslacht, reeds in historische bronnen van 1110 vermeld.

 

‘KONIJNENFRETTERS’1. Konijnenfretters

Dankzij een bezoekje van Keizer Karel aan onze gemeente worden de Dilbekenaren ook wel de konijnenfretters genoemd. Toen de Keizer onverwacht Dilbeek zou bezoeken, werd in ‘De Gouden Kroon’ snel alles in gereedheid gebracht. Te laat merkte de waard dat hij de maaltijd vergeten had. Op de spijskaart verscheen wel ‘Varken aan ‘t spit’ maar in werkelijkheid had de plaatselijke stroper zijn twaalf konijnenstroppen leeggehaald. De keizer genoot van de heerlijke schotel tot zijn hofmeester het bedrog ontdekte. De waard moest bekennen en vreesde al voor zijn leven, maar de keizer toonde genade. Hij gebood iedereen de waard en zijn dorpsgenoten voortaan ‘Konijnenfretters’ te noemen. (Deze sage werd in 1957 geschreven door Rob Vonck naar aanleiding van een letterkundige prijskamp)

 


LEGENDE VAN DE HEILIGE ALENA

1. Alena legende_schilderijDe patroonheilige van gemeente Dilbeek is de heilige Alena. De eerste schriftelijke bronnen verhalen over een jonkvrouw Alena die in de 7de eeuw leefde, dochter van de heidense heer van Dilbeek, Levold, en zijn echtgenote Hildegaert. Tegen de zin in van haar vader bekeerde Alena zich tot het christelijke geloof en trok in het geniep elke avond door de bossen naar Vorst om er de eredienst bij te wonen. Tijdens één van die tochten werd ze gevat door een soldaat van haar vader. Alena verweerde zich en klemde zich vast aan een boom. De soldaten trokken met al hun kracht zodat Alena’s arm werd uitgerukt en ze dood neerviel. Een engel bracht de afgerukte arm naar het altaar in Vorst. Daar werd haar lichaam ook begraven en al snel gebeurden er wonderen aan haar graf. Eind 12de eeuw volgde de heiligverklaring en sindsdien wordt de heilige Alena vereerd als patrones tegen onder ander oog- en tandkwalen. De Sint-Alenatoren in het gemeentepark verwijst naar deze legende.