Wandelen

De WOLFSPUTTENWANDELING (8 km – bewegwijzerd)

Start: Ontmoetingscentrum Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek

Vroeger waren de Wolfsputten een zandsteengroeve, nu zijn ze een pareltje natuurgebied van 90 hectare groot en één van de belangrijkste in Vlaanderen door zijn omvang, soortenrijkdom, geologische structuur en rijke geschiedenis, met een eigen flora. De wandeling loopt bijna volledig door de Wolfsputten. Je wandelt er door graslanden en bos. In de lente geuren er boshyacinten in het eiken- en haagbeukbos. Ietwat verder stap je door het kleine Kluizenbos. Houd zeker even halt op het hangend uitkijkplatform.

Onderweg loop je over vlonderpaden met hoogteverschillen en smalle paden. Daardoor minder geschikt voor kinderwagens.

Meer info over Natuurgebied De Wolfsputten
Klik hier voor de folder Wolfsputtenwandeling

De ALENAWANDELING (4,5 km – niet bewegwijzerd)

Start: Sint Ambrosiuskerk, Marktplein 8, 1700 Dilbeek

Deze dorpskernwandeling doet het centrum van Dilbeek zelf aan en richt zich naar plaatsen en gebouwen, die verwijzen naar de Heilige Alena, volksheilige, martelares, dochter van de heer van Dilbeek, Levold. Zij woonde in de 7de eeuw op de waterburcht en werd omwille van haar geloof vermoord door de knechten van haar vader. De Alenatoren dankt zijn naam aan haar. De Alenalaan, de vroegere Laiterie en zelfs een Dilbeekse petanqueclub verwijzen eveneens naar haar. De wandeling trekt ook langs het Neerhof, eertijds eigendom van de abdij van Vorst. In de Kaudenaardewijk tref je de Alenakapel aan en de beschermde lindedreef. De legende vertelt dat Alena hier vermoord werd op weg naar het klooster in Vorst over de Zenne.

De wandeling is niet bewegwijzerd, maar perfect te volgen met het wandelplan.
Klik hier voor de folder Alenawandeling

De INTERBELLUMWANDELING (5 km – niet bewegwijzerd)

Start: H Theresiastraat 72, 1700 Dilbeek

Deze wandeling springt uit de toon. Zij is niet bewegwijzerd en is een echte straatwandeling, maar dan één in de goede zin: langs karakteristieke huizen uit het interbellumtijdperk word je geleid over de Ring naar Moortebeek, een sociale Anderlechtse wijk. Hier bouwden “les Foyers Collectifs” in de jaren 1920 huizen en gemeenschapsvoorzieningen zoals een apotheek en een bibliotheek voor arbeiders. De wandeling vestigt de aandacht op de architectuur van de Kaudenaarde- en de Moortebeekwijk die in 1920-1930 ontstonden, met villa’s en arbeiderswoningen. Er is veel groen en de meeste huizen zijn fijn opgeknapt, de tuintjes liggen er knus bij. Tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode is de sfeer hier zelfs feeëriek met de vele lichtjes en kruipende en hangende kerstmannen.
Klik hier voor de folder Interbellumwandeling

De BRUEGELWANDELING (7 km – bewegwijzerd)

Start: Sint-Annakerk, Herdebeekstraat, 1701 Sint-Anna-Pede
DSCN0063_Tine Van Wambeke KL

De Bruegelwandeling biedt een unieke combinatie van natuur en cultuur: in het golvende landschap van de Pedevallei zijn 12 grote reproducties van schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ingeplant in de omgeving, die hij zo graag bezocht. Het kerkje van Sint-Anna-Pede is zo één van de meest typische plekken, hier ademt nog een stukje tijd van Bruegel. Deze wandeling brengt je ook op Anderlechts grondgebied. Dan valt het je op hoe landelijk Neerpede nog is. Om de Vlazendaalstraat te bereiken moet je wel een stevig klimmetje aankunnen, dat wordt beloond met een mooi vergezicht op de Brusselse Ring en de uitlopers van Sint-Pieters-Leeuw.

De wandeling kan uitgebreid worden met de Blik van Bruegelwandeling.

Het grootste deel van de wandeling is toegankelijk voor buggy’s. Her en der loopt het langs smallere paden die toegankelijk zijn voor ‘all terrain’ kinderwagens.

Klik hier voor de folder Bruegelwandeling

De BLIK VAN BRUEGEL WANDELING (7 km – niet bewegwijzerd)

Start: Sint-Annakerk, Herdebeekstraat, 1701 Sint-Anna-Pede

Start: Watermolen Sint-Gertrudis-Pede, Lostraat 84, 1703 Sint-Gertrudis-Pede

In 2019, 450 na het overlijden van Pieter Bruegel de Oude (ca 1525 – 1569), organiseerde de gemeente Dilbeek een openluchttentoonstelling met ruimtelijke en artistieke ingrepen van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers. Deze tentoonstelling katapulteerde Bruegel naar de 21ste eeuw. De bezoeker volgde de blik van de schilder toen hij zijn imposante landschapsschilderijen maakte.
Deze wandeling volgt hetzelfde parcours met enkele lichte wijzigingen. Vier interventies bleven staan in het landschap en kan je vandaag nog steeds bewonderen. Blikvangers zijn zeker ‘Study for a windmill’ van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh en ‘Des craeyen ende raeven aes’ van Bas Smets.
In 1568 – het jaar vóór zijn dood – schilderde Bruegel twee werken waarop gebouwen te zien zijn die zich nog altijd in Dilbeek bevinden: de kapel van Sint-Anna-Pede (Itterbeek) en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Schepdaal). Deze twee monumenten vormen een vertrek- of rustpunt voor de wandeling van ongeveer 7 km. Geniet van deze wandeling door de prachtige Pajotse natuur, met elementen uit heden en verleden.

De wandeling is niet bewegwijzerd, maar klik hier voor de wandelroute.
Link: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6038825/recreatieve-wandelroute/bruegel-voormalige-tentoonstellingwandeling-aangepast-naar-bestaande-wegen

De PEDEMOLENWANDELING (10 km -bewegwijzerd)

Start: Watermolen Sint-Gertrudis-Pede, Lostraat 84, 1703 Sint-Gertrudis-Pede

Deze wandeling leidt je over Schepdaal en Lennik. Het vertrek ligt aan de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (1392); de route verkent de bovenloop van de Pedebeek. De buurtwegen en paadjes zijn oasen van rust. Hier bevind je je reeds wat verder van de grootstad en dat merk je duidelijk. De omgeving van de Galgestraat biedt een heerlijk panorama. In de dorpskern van Schepdaal daal je af door een pittoresk natuurgebied en besef je niet dat de drukke Ninoofsesteenweg maar een steenworp ver is. Over de Varenbergbeek en de Molenbeek bereik je opnieuw de molen op de Pedebeek. Stap hier maar eens langs de spaarvijvers. Zij zorgen in droge zomers dat het molenrad toch kan draaien. Combinatie van prachtige vergezichten met rustige holle wegen en groene weidelandschappen.

Toegankelijk voor ‘all terrain’ – kinderwagens.
Klik hier voor de folder Pedemolenwandeling

Vierbekenwandeling - Renate Devreese KL

De VIERBEKENWANDELING (10 km – bewegwijzerd)

Start: Huisje Mostinckx, Dorpsplein 5, 1700 Sint-Martens-Bodegem

Deze wandeling verkent het noordwesten van Dilbeek. De Zierbeek, de Zibbeek, de Plankenbeek en de Doornbeek ontspringen op de heuvelflank tussen Schepdaal en Sint-Martens-Bodegem. Deze vier beekjes monden uit in de Molenbeek die verder via de Steenvoordebeek en de Bellebeek naar de Dender stroomt. Ze zijn dikwijls verdoken in het groen van bomen en overvloedige oevervegetatie. Vroeger kregen de beken het soms hard te verduren: ze deden dienst als riolering, werden dan ook graag weggemoffeld in kokers en buizen en kregen voor de rest weinig aandacht. Maar het tij is gekeerd. Vandaag worden de beekvalleien gekoesterd als groene corridors voor fauna en flora en voor wandelaars.

Toegankelijk voor ‘all terrain’ – kinderwagens.
Klik hier voor de folder Vierbekenwandeling

De HOPPEWANDELING (11 km – bewegwijzerd)

Start: Huisje Mostinckx, Dorpsplein 5, 1700 Sint-Martens-Bodegem

Start: Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle

De Hoppewandeling is één van de langste, bewegwijzerde, wandelingen. Zij brengt de wandelaar naar Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle. Nu zijn er nog slechts een paar hoppevelden. Voor 1950 was het landschap nog bepaald door de velden met hopstaken. Elke brouwerij had vroeger ook haar eigen hopvelden. De hopteelt was in Dilbeek tot een eeuw geleden belangrijk en boeiend. Daarna kwijnde de hopteelt weg en de kleine hoplochtingen werden als bijberoep bewerkt. Hop komt nu vooral uit Oost-Europa en de V.S. Op de Lindenberg in Sint-Ulriks-Kapelle wandel je voorbij de Brouwerij Girardin. Hier brouwt men nog steeds het edele vocht: Lambiek, Geuze en Kriek! En op het meest zuidelijke punt van het tochtje kan je het fraaie kasteel “La Motte” bewonderen. Sinds kort is het volledig gerestaureerd en is het een echte parel aan de Dilbeekse culturele kroon en behoort het tot het Cultuurcentrum Westrand.

Toegankelijk voor ‘all terrain’ – kinderwagens.
Klik hier voor de folder Hoppewandeling

WANDELPAREL VAN DE GROENE GORDEL: KASTEEL LA MOTTE – struinen tussen vergeten fruit (1 km)
Aan de rand van Sint-Ulriks-Kapelle ligt het gemeentelijk kasteel La Motte, omgeven door een unieke boomgaard en een park van in totaal vijf hectare groot. Je vindt in de boomgaard 104 bomen met oude en soms vergeten fruitrassen. Ook het park zelf is de moeite van een wandeling waard. Als je de Hoppewandeling aandoet die door het park snijdt, ben je vertrokken voor een tocht van elf kilometer langs de hopvelden in de omgeving.
Kasteel La Motte is een neoclassicistisch bouwsel uit 1773 van de hand van architect Laurent-Benoît Dewez. Het gekasseide binnenplein, de twee torens met windrozen, de tweebogige toegangsbrug en de slotgracht zijn op zich al een bezoek waard.
Klik hier voor de Wandelparel Kasteel La Motte

BLOEMISTENWANDELING (2,5 km)
Naar aanleiding van Open Monumentendag in 2011 werd de Bloemistenwandeling in Groot-Bijgaarden uitgewerkt. Waar nu auto’s razen op het klaverblad, kweekten men vorige eeuw bloemen in openlucht.
Klik hier voor de Bloemistenwandeling

WANDELINGEN FUNERAIR ERFGOED
Erfgoeddag 2013 behandelde het thema ‘Funerair erfgoed’, naar aanleiding hiervan werd er in elke deelgemeente van Dilbeek een wandelroute langsheen de kerkhoven of begraafplaatsen uitgestippeld: Sint-Gertrudis-Pede (1 km), Itterbeek (2 km), Dilbeek (3 km), Sint-Martens-Bodegem (3 km), Sint-Ulriks-Kapelle (4 km) en Groot-Bijgaarden (5 km).
Folder wandeling Funerair Erfgoed Schepdaal
Folder wandeling Funerair Erfgoed Itterbeek
Folder wandeling Funerair Erfgoed Dilbeek
Folder wandeling Funerair Erfgoed Sint-Martens-Bodegem
Folder wandeling Funerair Erfgoed Sint-Ulriks-Kapelle
Folder wandeling Funerair Erfgoed Groot-Bijgaarden


DILBEEK OP WANDEL

Jaarlijks worden de wandelliefhebbers in de lente en in de herfst uitgenodigd voor tochten van 5, 10, 15 of 20 km. Er wordt vertrokken vanaf een bijzondere plaats, een brouwerij, de watermolen, of ’t Verloren Hofke, wijkcafé van de Kaudenaarde, een school…
Deelnemen is gratis, de verzekering ook. Iedere wandelaar krijgt een kaart met de routes en na afloop is er de klassieke tombola. Een sportvereniging zorgt voor “het natte en het droge”.

In 2020 wordt het evenement in een Corona proof jasje gestopt. Deelnemen kan het hele najaar. Meer info.

Meer info? Dienst sport (02 451 69 15 of sport@dilbeek.be)


WANDELNETWERK PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

Met meer dan 750 km bewegwijzerde trage wegen is Wandelnetwerk Pajottenland meteen het grootste wandelnetwerk van Vlaandereen, op een boogscheut van Brussel.

In 2010 werd de eerste fase van het wandelnetwerk bewegwijzerd in gemeenten Gooik, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw, goed voor 300 km wandelparcours. In 2014 kwamen er in de gemeenten Galmaarden, Herne, Bever, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Halle en Geraardsbergen en Ninove nog eens 450 km aan wandeltrajecten bij.

In Dilbeek vind je nabij knooppunt 722 de Sint-Annakerk terug en aan knooppunt 724 de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede.

Deze wandelnetwerkkaart en alle andere fiets- en wandelnetwerkkaarten van Toerisme Vlaams-Brabant zijn te verkrijgen aan het onthaal van bibliotheek de Wolfsput (d’Arconatistraat 1, Dilbeek) en Ontmoetingscentrum Westrand (Kamerijklaan 46, Dilbeek).

Bij aankoop van een kaart, krijg je in het najaar van 2020 er een Beleefbon van €10 bovenop (zolang de voorraad strekt).

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be