Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede

 Lostraat 84, 1703 Schepdaal
cover PM
Infobrochure Pedemolen (Verkrijgbaar in NL, FR, ENG of DE)

4. watermolen3

In 1392 al werd de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede vermeld in een acte: “Sweder van Abcoude, Heer van Gaasbeek, kocht van Arnoul, zoon van Gielelmus van Pede, een heuvel met woningen op de top en met een watermolen aan de voet.”

Volgens sommige bronnen zou Pieter Bruegel de Oude de watermolen in beeld gebracht hebben meer dan 400 jaar geleden, o.a. op de schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. In 1800 werkten in ons land zo’n 3.000 watermolens en evenveel windmolens. Er was één molen per 500 à 1.000 inwoners. Later werd de stoommachine de voornaamste energiebron. In 1935, na de elektrificatie, waren wind- en watermolens bijna uitgespeeld voor de maalderij.

4. watermolen4

In 1989 werd de Watermolen van Pede aangekocht door de gemeente Dilbeek. Na een zeer grondige restauratie is de molen sinds 2002 weer maalvaardig en daardoor een van de weinige maalvaardige watermolens in het Pajottenland! Ook uniek is het hondenrad waarbij de hond via het draaien van de hondenmolen boter karnde. Groepen kunnen op aanvraag de watermolen bezoeken. Per groep zijn er maximaal 25 personen. Een bezoek aan de molen omvat een maaldemonstratie met technische uitleg van de molenaar en een rondleiding in het hele gebouw.

Zin in een bezoek? Vul het reservatieformulier in en bezorg het aan de dienst cultuur en toerisme.
Tarieven en praktische informatie kan je terugvinden in de bezoekersregeling.


INFO EN RESERVATIE BEZOEK

Team Kennis
Cultuurcentrum Westrand
d’ Arconatistraat 1, 1700 Dilbeek
T + 32 (0) 2 451 69 30
M kennis@dilbeek.be
W www.toerismedilbeek.be

INFO EN RESERVATIE VERHUUR

Cultuurcentrum Westrand
Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek
T + 32 (0) 2 466 20 30
M zaalhuur@westrand.be
W www.westrand.be

De watermolen van Sint-Gertrudis-Pede kan ook verhuurd worden voor publieke of privé activiteiten.