Openlucht Bruegelmuseum

In het Pajottenland wordt de naam van Pieter Bruegel de Oudere terecht gretig gebruikt. Vooral in de Pedevallei vond de schilder veel inspiratie. Wereldberoemd werd het kerkje van Sint-Anna-Pede, dankzij de Parabel der blinden. De Boerenbruiloft zou hebben plaatsgevonden in de schuur van de Herberg De Kroon aan de Kroonweg. Steunend op die overlevering werd op die plaats een nieuwe schuur gebouwd. Op de Hooioogst en de Korenoogst ontwaart men de kerken van Itterbeek en Dilbeek.

19 reproducties van Bruegels mooiste schilderijen zijn opgesteld langs het Bruegelwandelpad (7 km) en de Bruegelfietsroute (45 km). De meeste kunnen met de auto bereikt worden.

De reproducties zijn kleurecht en weerbestendig. Ze zijn op elk ogenblik vrij toegankelijk. Een infopaneel aan de kerk geeft uitleg over het Bruegelwandelpad en de Bruegelfietsroute (zowel de wandeling als fietsroute zijn bewegwijzerd). Groepen die een geleid bezoek wensen kunnen een gids bestellen via toerisme@dilbeek.be.

De wandelingen en de fietstochten starten aan het kerkje (Herdebeekstraat 176, 1701 Itterbeek). Sint-Anna-Pede is vlot bereikbaar: met de auto via afrit 13 van de ring rond Brussel, volgen richting Ninove, na ongeveer 5 km links afslaan (Herdebeekstraat). Met de bus 118 van De Lijn (vanuit het Zuidstation in Brussel tot de halte Sint-Anna).