Huisje Mostinckx

cover HM
Infobrochure huisje Mostinckx (Verkrijgbaar in NL, FR, ENG of DE)

Dorpsplein 5, 1700 Sint-Martens-Bodegem

3. Huisje MostinckxOoit was het huisje Mostinckx een doodgewoon lemen hoevetje, één van de vele in het Pajottenland. Vandaag is het “bijzonder”, omwille van zijn authenticiteit, ook omwille van zijn schilderachtige ligging aan de voet van de rijzige Sint-Martinuskerk, maar vooral omdat het er nog staat.

Hoe oud is het huisje precies? Niemand die het weet. Reeds in 1556 wordt een huis op deze plaats vernoemd. Ook herbergen “De Oude Smisse” (1598) en “De Helle” (1621) stonden hier. Toen de familie Mostinckx in 1722 eigenaar werd, bouwde men mogelijk een nieuw huis. Bewijzen zijn er niet, maar op de zeer betrouwbare Ferrariskaart (± 1755) staat een huisje exact op de huidige plaats ingetekend.

3. Huisje Mostinckx3 Sprookjesachtig, aantrekkelijk, maar tegelijkertijd een beetje vreemd. Met wekkers die moeten worden opgewonden, kommetjes om je in te wassen, een gekke waterketel en dito koffiepot, een kachel die met kolen moet gestookt worden om een kommetje pap te bereiden, matrassen die met stro gevuld zijn, … Ook voor kinderen is een bezoek aan het huisje Mostinckx een ware ontdekking en een boeiende belevenis. Het huisje lijkt immers op kindermaat gebouwd, met zijn kleine kamertjes en lage plafonds. Hierdoor kunnen maximaal 20 bezoekers tegelijk in het lemen huisje toegelaten worden. Grotere groepen moeten gesplitst worden.

Zin in een bezoek? Vul het reservatieformulier in en bezorg het aan de dienst cultuur en toerisme.
Tarieven en praktische informatie kan je terugvinden in de bezoekersregeling.

Als lid van Herita ontdek je huisje Mostinckx tegen kortingstarief!
Ga naar de volgende site van Herita voor meer info. link


INFO EN RESERVATIE BEZOEK

Team Kennis
Cultuurcentrum Westrand
d’Arconatistraat 1, 1700 Dilbeek
T + 32 (0) 2 451 69 30
M kennis@dilbeek.be
W www.toerismedilbeek.be

INFO EN RESERVATIE VERHUUR

Cultuurcentrum Westrand
Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek
T + 32 (0) 2 466 20 30
M zaalhuur@westrand.be
W www.westrand.be

De schuur van huisje Mostinckx wordt enkel verhuurd voor activiteiten met een cultureel-toeristische, sociaal of educatief karakter, niet voor privé-feesten.