Streekproducten

LAMBIEK, een typisch streekproduct van het Pajottenland, en andere BIEREN

Lambiek kan enkel in de Zennevallei gebrouwen worden. Dit streekbier ontstaat door spontane gisting dankzij twee micro-organismen die enkel hier aanwezig zijn: Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus. De naam “lambiek”, “lambik” of “lambic” is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek of afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de alambiek van jeneverstokers.

Brouwerij Timmermans
Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek
T 02 569 03 57
M timmermans@johnmartin.be
W www.brtimmermans.be

De brouwerij werd gesticht in 1702 en is de oudste lambiekbrouwerij. Op het einde van de 19de eeuw werd de toenmalige Brouwerij De Mol uitgebreid met een mouterij, een fruitkwekerij en een café. Brouwerszoon Frans Timmermans zette de boerderij en fruitkwekerij stop en spitste alles toe op brouwerij en café.
De brouwerij is sinds 1993 onderdeel van de groep John Martin. Het is nog steeds één van de grotere ambachtelijke lambiekbrouwerijen. Er worden naast lambik, geuze en faro (bv. Lambicus Blanche, Oude Gueuze, Faro Lambic,…), ook fruitbieren zoals kriek, aardbei, perzik en framboos gemaakt. Een brouwerijbezoek is mogelijk op afspraak.

 

Brouwerij Girardin
Lindenberg 10, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle
T 02 453 94 19

De brouwerij startte in 1845 en wordt sinds 1882 door de familie Girardin uitgebaat. Het is één van de laatste overgebleven boerderij-brouwerijen. Van het zelf verbouwde graan wordt een typisch Pajottenlands streekbier gebrouwen: de lambik. De brouwerij levert lambik aan geuzestekers, cafés en particulieren. De brouwerij ligt op de top van de Lindenberg, te midden van de velden. Naast lambik, kriek en geuze brouwt Girardin nog een pilsbier, Ulricher. Bieren zijn te koop in de brouwerij zelf.

 

Brouwerij Angerik
Snakkaertstraat 30, 1700 Dilbeek
T 02 569 33 48
M erikdecuyper@hotmail.com

Angerik is een microbrouwerij in 1997 opgericht door Erik Decuyper. Er worden enkel bieren van hoge gisting geproduceerd. Voor de bierproductie wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht, net zoals dat in oude brouwerijen het geval was. De installatie is boven elkaar geplaatst en er worden geen pompen gebruikt. Er wordt enkel gebruik gemaakt van Belgische hop uit Erembodegem en Belgische mout. Aan Boerke Amber worden kruiden zoals koriander toegevoegd, de karakteristieke smaak van Boerke Donker komt van de gebrande mouten. Elk brouwsel is 10 hl groot. Het Krieken Boerke wordt 1 tot 2 keer per jaar gebrouwen, afhankelijk van de kriekenoogst. Voor het bier worden echte Schaarbeekse krieken gebruikt uit de boomgaard van Erik Decuyper. De productie van dit bier is zeer beperkt.

 

DILBEEKS KONIJNTJE

Bakkerij Bossuyt3. Dilbeeksekonijntjes
Ninoofsesteenweg 83, 1700 Dilbeek
T 02 569 32 86
W www.bakkerij-bossuyt.be 

Het Dilbeeks konijnjte is een koekje dat verwijst naar de bijnaam van de Dilbekenaren als ‘konijnenfretters’.
Het hele verhaal over deze legende kan je hier terugvinden.

Zelfs Jeroen Meus is fan! Bekijk hier de reportage van ‘Dagelijkse kost’.

 

BRASSERKES en BRASSERBIER

Chocolatier Valentino3. Brasser
Ninoofsesteenweg 1026, 1703 Schepdaal
T 02 567 05 71
M info@valentino.be
W www.valentino.be

Chocolatier Valentino is al meer dan 25 jaar actief in de chocolade-industrie. Met de artisanale pralines die geproduceerd worden, wist Valentino reeds bekendheid te verwerven in verscheidene Europese landen, maar ook zelfs in Japan. Sinds 2008 heeft Schepdaal er een lekkernij bij: het ‘Brasserke’. Valentino Chocolatier ontwikkelde speciaal voor de 82ste editie van de jaarmarkt in Schepdaal deze praline. Op de praline staat een ‘Brasserke’, naar het ontwerp van de Schepdaalse cartoonist ‘Brasser’, die in het gewone leven de naam Paul De Valck droeg. Het Brasserke op de praline van Valentino is een ontwerp van zijn hand en stelt het goede leven voor in het Pajottenland. Hij kreeg dan ook een originele vulling op basis van chocolade, room en noordkrieken.

 

AARDBEIEN

Hoewel nu verminderd, was de streek een goede 100 jaar geleden, gekend om zijn aardbeien. In Dilbeek ontstond rond 1880 het eerste kweekcentrum en Schepdaal had sinds 1911 zijn aardbeienmarkt. Vandaag bieden nog enkele telers heerlijke aardbeien uit volle grond of serres. Deze en andere land- en tuinbouwproducten vind je op de wekelijkse boerenmarkt.

 

DILBEEKS PEERKE 

Wijnhuis Rons-Vanhee3. Dilbeekspeerke
Schepdaalstraat 79 box 2B, 1700 Sint-Martens-Bodegem
T 02 582 93 30, 0478 33 40 07
daniel.rons@telenet.be

Deze wijnhandelaar in Sint-Martens-Bodegem en werd lid van de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant met het ‘Dilbeeks Peerke’. Het betreft een jenever die weliswaar gelijkenis vertoont met het Lenniks Poirke, maar iets minder zoet van smaak is. Hierdoor komt de smaak van peren meer uitgesproken aan bod. Het gamma groeide intussen uit met het Dilbeeks Hazelnootje en het Dilbeeks Citroentje.

 

BOERE-PEDE of PLASBROOD

Bakkerij De Pedevallei3. Pedebrood
Plankenstraat 118, 1701 Itterbeek
T 02 569 44 17
M info@depedevallei.be
W www.depedevallei.be

Brood dat zonder chemische hulpmiddelen is samengesteld en de tijd krijgt om te rijzen en te bakken wordt daardoor zeldzaam. In Itterbeek, op de grens van het Pajottenland en Brussel, wordt nog een typisch boerenbrood gebakken volgens een recept uit 1946, vlak na de tweede wereldoorlog. Oorspronkelijk heette het Plasbrood. In 1984 werd het recept gekocht door bakker André Peeters die het brood omdoopte tot Boere-Pede. Het brood wordt nog steeds op steen gebakken. De specialiteit van de ambachtelijke, semi-industriële bakkerij De Pedevallei is het erkende streekproduct Pede-brood (sinds mei 2006), met de leuze ‘de echte smaak van brood, brood met karakter’. Veel mensen kennen de echte smaak van brood niet meer.
Voor de samenstelling wordt enkel gebruik gemaakt van inlands tarwemeel, water, verse gist en zout, zonder vetstof of verbeteraars.
Na het kneden worden de broden met de hand opgebold en in rieten mandjes gelegd. Door de rieten mandjes behouden ze hun vorm. Het riet zorgt ook voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte. De broden rijzen gedurende 1 uur. Vervolgens worden ze met een houten pallet in de oven geschoven en op de stenen ovenvloer dubbel gebakken. Dit oude productieproces brood geeft het brood een vaste structuur, een krokante bruine korst, een langere bewaartijd en meer smaak.

 

ZWARTE EN WITTE PENSEN

Slagerij De Munck3. WitteenzwartepensenslagerijDeMunck
Ninoofsesteenweg 980, 1703 Schepdaal
T 02 569 29 92
M slagerijdemunck@skynet.be

Slager Johan De Munck en zijn vrouw Marleen doen Breughel een beetje herleven in het Pajottenland. In zijn slagerij in Schepdaal maakt hij de lekkerste witte en zwarte pensen, droge worst, boerenpastei, kipkap, balletjes en  smout. ‘Wie kent er smout nog?’, vraagt Johan. ‘Niet veel slagers maken dit nog en het blijft een lekkernij. Al mijn ambachtelijke producten maak ik volgens de recepten van mijn grootouders. Dat vind je niet in de supermarkt, hoor.’ Johans grootmoeder startte de zaak eind jaren zestig, zijn vader Willy zette de traditie voort en vandaag hanteert Johan het slagersmes met evenveel vakkennis en gedrevenheid.